Organizirano stanovanje

Usluga organiziranog stanovanja je socijalna usluga kojom se uz organiziranu stalnu ili povremenu pomoć stručne osobe, u stanu ili izvan njega, osiguravaju osnovne životne i ine potrebe. Usluga organiziranog stanovanja uz povremenu podršku provodi se u posebnoj dislociranoj stambenoj jedinici.

Prema Zakonu o socijalnoj skrbi uslugu mogu koristiti mlade osobe u dobi od 18 do 21 godine, a koji su bili smješteni u domu ili udomiteljskoj obitelji. Također, korisnici mogu biti i mlađe dobi, od 16 do 18 godina, no uz prethodnu procjenu Stručnog tima. Uvjet je da borave u stambenoj jedinici s punoljetnim korisnikom.

Uz povremenu podršku odgajatelja mlade osobe se osnažuju i pripremaju za samostalan život. Uče se voditi domaćinstvo, pripremiti obrok, kupovati potrebne namirnice, skrbiti o zdravlju, raspolagati novčanim sredstvima, organizirati slobodno vrijeme. Pomaže im se pri zapošljavanju kako bi stekli ekonomsku neovisnost. Također, potiče ih se u nastavku školovanja.

Cilj ove usluge je pomoći mladim korisnicima da se razviju u odgovorne, samostalne i zadovoljne osobe koje će biti uspješno integrirane u zajednici.