Povijest Doma

Jednom davno….

Gospodin Alfred Pruckmüler nije doživio gotovo zdanje koje je koncem 19.stoljeća u južnom dijelu Pule dao sazidati za svoju suprugu Hedwigu i njihovu buduću obitelj. Nesretni poručnik austrougarske mornarice umro je mlad, a odmah nakon njegove smrti udovica je prodala kuću austrijskom barunu iz Beča.…Međutim, vila kao da nije bila predodređena za trajniju obiteljsku sreću. U njoj su se kratkotrajno izmjenjivali nasljednici barunske obitelji Wüllerstorff, a poslije njih novi vlasnici Pergolis i Pernetti, koji nakon Drugog svjetskog rata napuštaju Pulu kada vila postaje državno vlasništvo.

Ova krasna zgrada iz 19.stoljeća s lijepim okolišem i dvorištem u kojem rastu stoljetna stabla cedrova, nakon Drugog svjetskog rata dom je ratnoj siročadi. Zapravo, dom za djecu osnovan je 1946. godine u Opatiji za potrebe zbrinjavanja djece čiji su roditelji poginuli ili nestali tijekom Drugog svjetskog rata. Odlaskom angloameričke vojske iz Pule 1947. godine, djelatnost doma iz Opatije premješta se u Pulu i seli u sadašnju zgradu, na području gradske četvrti Veruda, našu vilu s početka priče…

Dom dobiva ime po Ruži Petrović, istarskoj ženi koja se u Drugom svjetskom ratu istaknula svojim dobročinstvima i u to poratno doba zbrinjava gotovo stotinu djece čiji su roditelji stradali u ratu. Od 1954. u zgradi  su zbrinuta djeca koja nemaju roditelje ili odgovarajuću roditeljsku skrb.

Vjerojatno gospodin Alfred Pruckmüler, kao ni itko od narednih vlasnika vile nije slutio da će u ovom zdanju toliko djece odvojenih od svojih obitelji naći novi dom.

Sada…

Zgrada Dječjeg doma Ruža Petrović u ulici Pino Budicin 17 u Puli nije više toliko raskošna jer je zbog prenamjene i potrebe da bude funkcionalna vremenom izgubila ponešto od svoje arhitektonske ljepote. Ono što je dobila i čime smo je oplemenili jesu toplina mnogih prijateljstava koja nadilaze povijesne zadanosti ovog obiteljskog zdanja. Prijateljstva koja niču u prostorima Doma i njeguju se među djecom svih uzrasta…
Najveća riznica bogatstva ove vile je toplo ozračje pravog doma djeci koja odrastaju u njoj, pravilan omjer stručnosti i toplih ljudskih osobina stručnih radnika i svih ostalih zaposlenih u Dječjem domu Ruža Petrović.

prijatelj..

prijatelj je osoba koja te štiti, koja te razumije, koja dijeli tajne s tobom, onaj tko te nikad neće odbaciti, neće te iznevjeriti, koji je uvijek na tvojoj strani, koji u svom srcu uvijek ima mjesta za tebe..